Operasjon Barbarossa

Operasjon Barbarossa var kodenavnet på den tyske invasjonen av Sovjetunionen, 22.juni 1941.

Tidlig om morgenen 22.juni 1941 angrep tre millioner tyske soldater med 2000 fly og 3580 stridsvogner, Sovjetunionen. Dermed brøt Hitler ikkeangrepspakt han hadde laget med Stalin bare to år tidligere. Tysklands styrke var delt inn i tre hovedgrupper som hadde hvert sitt mål. Armégruppe Nord skulle angripe Leningrad. Armégruppe Sentrum skulle følge Napoleons rute mot Moskva. Armégruppe Sør skulle angripe Ukraina og de oljerike industriområdene mot Volga og Kaukasus.

SOVJETISK_INVASJON_1101207x.jpg

Bilde av sovjetiske soldater.

Beleiringen av Leningrad
I begynnelsen vant tyskerne mange viktige seiere, men disse seirene kostet. I september 1941 ble Leningrad beleiret av tyske og finske soldater, og denne beleiringen kom til å vare i nesten 900 dager. 1,1 millioner av innbyggerne i byens sultet i hjel, og alle, fra barn til besteforeldre, deltok i forsvaret av byen. For å overleve måtte flere ty til kannibalisme. Omtrent 300 personer ble henrettet for kannibalisme, og tusenvis ble fengslet.

Vinteren 1941-1942 ble svært hard for tyskerne. I russland var det 30-40 minusgrader, noe tyskerne absolutt ikke var forberedt på. Mange soldater frøs i hjel og motorer på kjøretøyer frøs i stykker. Det var vanskelig å få fram forsyninger, for det sovjetiske veinettet var dårlig. I tillegg hadde jernbanen en annen sporvidde enn den i Tyskland. De russiske soldatene var vant til kulden og klarte seg mye bedre.

Til sammen mistet Tyskland 743 000 soldater, mens nesten 3 millioner sovjetere mistet livet. 3.5 millioner sovjetere ble også tatt til fange.

images02-

Sovjetiske soldater ved fronten i Leningrad, 1943

Kilder:
Boka til Aida.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License