Slaget om Stalingrad

Det hele startet med at Tyskland angrep Polen og det ble etterhvert full krig mellom Tyskland, Storbritania og Frankrike. Tyskland og Sovjetunionen inngikk en ikke-angrepspakt, og tyskerne trengte ikke å være redde for angrep i øst. I dag vet vi at dusse to landene også lagde en hemmelig avtale som fikk ut på at Sovjetunionen skulle få Estland, Latvia, Litauen, Findland og deler av Polen og Romania. Det hele endte i full slutt i krig mellom Tyskland, Japan, Italia og i starten Sovjetunionen mot Storbritannia, Frankrike og senere USA og Sovjetunionen. Grunnen til at Sovjetunionen skiftet side senere var at de ble angrepet av Tyskland.

2. juni, 1941 angrep Tyskland Sovjetunionen selv om de hadde en avtale. Denne operasjonen kalte de Operasjon Barbarossa. Angrepet kom som et sjokk på Stalin og Sovjetunionen. Tyskland startet sterkt og fikk omringet og overmannet mange av de sovjetiske troppene. De brukte fly og bombet. Mange bygninger ble ødelagt, men de klarte ikke å stoppe ferjetrafikken og ferjene fortsatte å seile de sovjetiske soldater tilbake til byen.
Tyskerne hadde undervurdert sovjeterne. Hitler trodde det var mye lettere enn det viste seg å være. Det var -30 grader i Sovjet om vinteren og de tyske soldatene frøs i hjel i kulden, det samme gjorde motorene på bilene, mens sovjeterne var vant til været. De hadde millioner av soldater og ta av og de kunne trekke seg tilbake over svære områder for så å angripe raskt med voldsom kraft. Tyskerne kom fram til Leningrad i september, 1941. De klarte ikke å ta over byen helt. Ca 600 000 av byens sivilbefolkning døde av sult og frostskader. I september 1942 hadde den tyske hæren nådd fram til byen Stalingrad. De klarte heller ikke å erobre denne byen. I stedet svarte russerne med et motangrep. Over 300 000 tyske soldater ble omringet av overlegne russere. I lave temperaturer kjempet soldatene i det som var igjen av Stalingrad. Russerne vant kampen og nærmere 100 000 av totalt 300 000 tyske soldatene ble uten unntak arrestert. Bare 5000 av disse kom hjem igjen til Tyskland, resten døde i fangenskap. Det enorme slaget er senere blitt berømt og kalles Slaget Ved Stalingrad. Slaget var et avgjørende vendepunkt i 2. verdenskrig. Seieren over Tyskland førte til frigjøring av Sovjetunionen. Til sammen varte slaget i 199 dager.Tyskerne gav seg i januar
1943.

Seieren ved Stalingrad gjorde at sovjeterne bare hadde lyst til å kjempe enda mer. Sovjeterne gikk til voldsomme angrep mot Tyskland og drev dem tilbake. I et avgjørende stridsvognslag ved Kursk ble de fleste av Tysklands stridsvogner ødelagt. Tyskerne fortsatte å trekke seg tilbake. De syntes tapet var så surt av de ødela alle bygninger de kom forbi. De ville ødelegge for de som kom etter dem, så terrenget ble vanskeligere og rett og slett bare for å være fæle mot russerne. Herjingen under krigen gjorde at mange russere manglet et sted å bo.

Hele hensikten til Hitler ved å angripe sovjetunionen var å lamme transportnettet i landet. Båttrafikken på elva Volga var viktig for sovjetrusserne. For å stoppe den, måtte tyskerne ta kontrollen over Stalingrad. Men som du har lest klarte de dette altså ikke.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License